Yazılım Geliştirme Nedir?
Günümüzde, gelişen teknoloji ile birlikte yapılabilecek olan geliştirme sistemleri de oldukça gelişmiştir. Bu gelişmelerden biri de yazılım geliştirme modelidir. Uzmanı oldukları konu hakkında yazılım geliştirebilen kişiler genel olarak bilgisayar mühendisleridir. Bilgisayar mühendisi olmadan da yazılım geliştirebilmek mümkündür. Birçok yerde bulunan ve sizlere bu yeteneği kazandırmak için çalışan kurslar bulunmaktadır.
Yazılım Geliştirme Ne Anlama Gelmektedir?
İş dünyasının büyük kolaylığı haline gelen yazılım geliştirme sektörü, yapılacak yazılımın ardışık bir şekilde oluşturulacak etaplar yolu ile düzenli bir şekilde geliştirilmesi anlamını taşımaktadır. Bu yazılım sürecinde önemli olan sadece oluşturulacak kodun hazırlanmasın değildir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan gereksinimlerin belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Yazılım içerisindeki hedeflerin belirlenmesi de bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüm bunların yanında bir diğer önem arz eden konu ise neyin nasıl kodlanacağı ve bu kod tasarımının geliştirilmesindeki amaçların neler olduğunun belirlenmesidir. Bu tarz sistem geliştirici modellerin ve uygulamaların ortaya çıkmasından önce, yeni sistem bütünlerinin ve sistem ürünlerinin geliştirilmesi, ilgili personelin deneyimi, uzmanlığı ve sezgileriyle gerçekleştirilirdi. Günümüzde ise modernleşen dünya ve gelişen teknoloji sayesinde, modern durumdaki sistemlerin ve bilgisayar ürünlerinin geliştiriciliği bu sektördeki gelişimi oldukça olumlu yönde etkilemiştir.
Yazılım Geliştirmenin Aşamaları Nelerdir?
Bir yazılımı geliştirecek olan yazılım geliştirme uzmanının, yapması gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamaları açıklayacak olursak;
– Gerekli yazılımların tanımlanması; ilk yapılacaklar listesinde olması gereken yazılımların tanımlanmasıyla ilk aşama gerçekleştirilmiş olacaktır.
– Yazılımın gereksinimlerinin analizinin yapılması
– Yazılım gereksinimlerinin detaylarının analizli bir şekilde ve ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi
– Konuyla ilgili yazılımın tasarımı ve geliştirme aşaması
– Yazılım geliştirmesi tamamlandıktan sonra yapılacak olan tasarımın programlanması
– Programlama gerçekleştikten sonra uygulanması gereken test aşaması
– Yapılan yazılımın bakımı
Tüm bunlar gerçekleştirildikten sonra yazılım geliştirme tam anlamıyla oluşturulmuş olacaktır. Ticari bir yazılımı geliştirmek, genellikle sektör pazarlarındaki taleplerin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bir yazılım, kurumsal bir yazılım olarak gerçekleştiriliyor ise de bir ihtiyaçtan kaynaklı olmaktadır.
Yazılım Geliştirme Modelleri Nelerdir?
Günümüzde birçok yazılım geliştirme modeli bulunmaktadır. Bu modelleri açıklayacak olursak;
– Code & Fix
– Agile
– Waterfall
– Rational Unified Process
– Waterfall Iterative
– Spiral
– V model
– Evolutionary
– Iterative
– Incremental
Bazı Yazılım Modellerinin Açıklaması
Code & Fix modelini ele alacak olursak, bu modelde; genel olarak bir konu üzerinde araştırma yapılıyorsa veya konu yeni öğreniliyorsa ve belirlenmiş olan bir sorun çözülmek isteniyorsa en önemli model Code & Fix modelidir. Bu modelde, planlamak, analiz yapmak ve kodları değiştirmek oldukça kolay olduğundan, yazılım geliştirme uzmanlarının oldukça sık bir şekilde başvurduğu modellerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Waterfall modelini ele alacak olursak, isminden de anlaşılacağı üzere şelale modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada izlenmesi gereken yol stratejisi şu şekilde olmalıdır;
– Planlama
– Analiz etme
– Tasarım
– Gerçekleştirme
– Kurulum sağlama
– Bakım
Bu modelin bir zorluğu da analiz yaparken ortaya çıkmaktadır. Analiz sürecinin değişebildiği bir model olan Waterfall modeli, kodlama esnasında tasarımın değişebildiği farkedildiğinden dolayı zor bir kategori modeli olarak sunulmuştur. İlerleyen her süreçte, oluşturulan modellerle birlikte teknolojinin de yardımıyla, yazılımın hayatımızdaki yeri oldukça önemli hale gelmiştir. Değişen ihtiyaçlar ve koşullar, farklı yazılım modellerinin hayatımıza girmesine neden olmuştur.
Yazılım Yapılabilecek Alanlar
Yazılımın hangi alanlarda gerçekleştirilebildiğini açıklayacak olursak;
– Askeri
– Telekomünikasyon
– Devlet
– Bankacılık
– Müzecilik
– Sigortacılık
Birçok alanda yerini almaya hazır olan tasarım modellerini, bir yazılım geliştirme firmasıyla anlaşarak, şirketinize veya kullanmak istediğiniz alanlara uygulayabilmeniz mümkündür.
Yazılım geliştirme hizmeti için https://www.clicktopeak.com/yazilim-gelistirme sitemizden bakabilirsiniz.