Yapay zekâ insanlığa karşı kullanılabilir mi?
Bilim adamları, 20. yüzyılın ortalarından beri yapay zeka üzerine çalışmalar sürdürmektedir. Yapay zeka nasıl olacak ve insanlık için ne gibi tehditler oluşturuyor bu sorular oldukça önem taşımaktadır. Günümüzde satranç oynayan, hesap yapan, konuşabilen robotların kendini göstermesiyle birlikte ortaya çıksa da, bilgisayardaki özel programlar sayesinde belirli insani eylemleri yerine getirebilen bu robotların ne gibi bir tehlike oluşturabileceği hâlâ merak edilen konular arasında gelmektedir.
Yapay zekâya sahip olan robotların gelecekte insanları öldürebileceği, köleleştirebileceği gibi çeşitli endişe duyulan konular arasında gelmektedir. Hafıza, öğrenme, yaratıcılık ve hızlı eylem gösterme gibi özelliklere sahip bu robotlar neredeyse gerçek bir insan gibi davranabilecek boyuta gelmiştir. Robotlar şimdilik insanlara çok bağımlı halde, bir insanı öldürebilse bile daha sonra kendi ortadan kalkabilecek bir türdedir. Gelecekte robotlar kendi kendine yararlı madenler çıkarma, fabrika inşa etme gibi eylemleri yerine getirebilecek hala gelmesi durumda bunun insanlığın içinde bulunduğu yüzyıl içinde olmayacağını uzmanlar tahmin etmektir.
Robotlar gelecekte insanların yapamadığı işleri yapabilir duruma gelmesi yanabilecek bir gerçek olarak düşünülmektedir. Robotların gelecekte birçok meslek dalında kullanılmasının ve insanları işsiz bırakabilecek durumunda kalabilmesi bir ihtimal oluşturmaktadır.
Robotlar insanların yaptığı sıradan işleri yapacağından dolayı insanların kendilerine işler için ayıracak zamanı olacağı da düşünülmektedir. Yapay zekânın insanı yok etmesi gibi düşünceler ile bir korku senaryosunun aksine, insanın hatalı kararlar veren ve sınırlı bilişsel yetilere sahip olduğu özelliklerden daha üstün, daha doğru, daha iyi kararlar alacağını düşleyen umutlular yeşertmektedir. İnsanın yanlış kararları bilişsel özelliklerinin yetersizliğinden kaynaklanma durumu doğruyu çok yansıtmakla birlikte insanlık yapay zekâyı geliştiren bir sistem kurmayı başarmıştır.
İnsanlığın geliştirdiği yapay zekâ ancak insanlığın kendisinin olabildiği kadar akıllı ve mantıklı ya da akılsız ve mantıksız. Yapabilmektedir. Teknolojideki bu dönüm noktası ile Kendi kendini kopyalayabilen ve bizi insanlığı edebilecek duruma gelmesi beklenen makineler yaratma düşünesi çoğunlukla makinelerin duyguları olabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Bilim kurgudan ortaya çıkan bu düşünceler ile makinelerin kopyalama işlemi sonucunda birlikte biyolojik ihtiyaçların olmayacağı ve bu nedenle gen havuzunu çeşitlendirmesi ile türlerin yaşamasını sağlayabilecekleri belirtilen konular arasında yerini almaktadır.