Tahin Ne Kadar Sürede Bozulmadan Durabilir?
Tahin, İster bir pastada kullanılsın, ister bir salatada veya bir yemekte; en sevilen lezzetlerden birisidir. Elde edildiği yöntem ve saklama koşulları tahinin ne kadar süre bozulmadan korunacağı üzerinde birincil faktörlerdir. Peki “tahin bozulur mu, ne kadar süre bozulmadan kalabilir?” bu sorulara yanıt bulalım.
Tahin Bozulmadan Ne Kadar Süre Depolanabilir?
Tahinin ne kadar süre saklanabileceğinin kesin bir cevabı yok. Susam ezmesi olan tahinin raf ömrünü birkaç faktör etkiler.
Tahin kavanozunuzun ne kadar dayanabileceğini etkileyecek ilk değişken, açık mı yoksa açılmamış mı olduğudur. Tahin kavanozunu açar açmaz tadı ve tazeliği azalmaya başlayacaktır. Açılmamış bir kavanoz, zaten açılmış olandan birkaç ay daha uzun süre dayanır.
Tahinin ne kadar uzun süre dayandığını belirleyen bir diğer faktör de ev yapımı mı yoksa mağazadan mı satın alındığıdır. Evde yapılan tahin koruyucu içermediğinden birkaç gün içinde tüketmelisiniz.
Ortalama raf ömrü mağazadan alınan tahinler için buzdolabında 6-12 ay, kiler gibi alanlarda 4-12 ay arasıdır. Ev yapımı tahinler buzdolabında bir haftaya kadar, başka bir alanda 3 güne kadar korunabilir.
Tahin Bozulur mu?
Görme, koku alma ve tat alma duyunuza güvenin ve elinizdeki ürünleri bu duyularınızla kontrol edebilirsiniz. Her üründe olduğu gibi tahinde de bozulma belirli bir süreç sonra doğal olarak gerçekleşecektir.
İşte bozulduğuna dair kesin işaretler:
Kötü Koku
Tahin kavanozunun tepesinde yüzen yağın alttaki macunu koruması gerekiyor. Bununla birlikte, oksijene maruz kaldığında, yağ oksitlenecek ve ekşi bir koku geliştirecektir. Olumsuz belirtisi olabileceğinden metalik ve acı bir koku alabilirsiniz.
Hoş Olmayan Tat
Tahin hamurunuzun tazeliğini anlamak istiyorsanız küçük bir kaşık ile tadına bakabilirsiniz. Kötü olduğundan şüphelendiğiniz tahini tatmak, gözle görülür bir küf olmadıkça size zarar vermez.
Petrol benzeri bir tat veya fazla yemeklik yağın tadı olup olmadığını kontrol edin ve durum bu şekildeyse kullanıma uygun değildir. Tariflerinizi kesinlikle tatsız bir tahin ile bozmak istemezsiniz.
Sertleşme
Fıstık ezmesi gibi tazeliğini kaybetmiş tahin de pürüzsüz kıvamını kaybederek sertleşmeye başlar. Bunu çoğunlukla çok uzun süre kalmış veya elementlere maruz kalmış bir kıvamla fark edeceksiniz. Bu nedenle her kullanımdan sonra tahin kavanozunuzu sıkıca kapatmanız önemlidir. Ayrıca susam ezmesini kavanozu açtıktan sonra en kısa sürede tüketmeye çalışmalısınız.
Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için https://www.demirbasmakina.com/dogal-tahin-nasil-anlasilir bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.