Gebelikte Şiddetli Kusma (Hiperemezis Gravidarum)
Gebelikte, özellikle birinci 3 aylık dönemde bazı hamile kadınlar, aşırı bulantı ve kusma yaşarlar. Bu durum ‘hiperemezis gravidarum’ olarak bilinir ve çok yaygın olmasa da şiddetli dayanılabilir değildir, ayrıca hem bebek hem de anne sağlığını ciddi riske sokar. Sürekli hasta olursanız ve yiyecekleri midenizde tutamazsanız, en kısa sürede tedavi altına alınmanız gerekir.

Hiperemezis Gravidarumun Belirtileri ve Tedavisi
Hamilelikte aşırı kusma, bulantı ve kusma semptomları genellikle gebeliğin 5-10 hafta arasında başlar ve normalde 20 hafta sonrasında çözülür. Uzun süreli, şiddetli bulantı ve kusma, dehidrasyon (susuz kalma), kilo kaybı, düşük tansiyon hastalığın en belirgin göstergeleridir.
Mide bulantısı ve kusma genellikle o kadar şiddetlidir ki herhangi bir sıvıyı tutmak imkânsızdır ve bu dehidrasyona ve de kilo vermeye neden olabilir. Diğer bir tehlikeli oluşum olan Ketozis, kan ve idrarda artan sayıda ketonun neden olduğu ciddi bir durumdur. Ketonlar, enerji için vücudunuz yağdan ziyade glikozdan ayrıldığında üretilir, zehirli asidik kimyasallardır.

Hiperemezis gravidarum şiddetli ise uzman tedaviye ihtiyaç duyabilir ve doktorların durumunuzu değerlendirip doğru tedaviyi verebilmesi için hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Bu, ketozu tedavi etmek için bir damla yoluyla verilen intravenöz sıvılar ve kusmayı durdurmak için tedavi içerebilir.
Hiperemezis gravidarum, dramatik belirtilerden dolayı bunaltıcı ve tehlikelidir, ancak iyi haber şu ki bebeğinize zarar vermesi pek olası değildir. Bununla birlikte, gebelik sırasında aşırı kilo vermeniz, bebeğinizin beklenenden daha küçük doğma riski yaratır. Ayrıca, dehidrasyona neden olduğundan derin ven trombozu (kan pıhtılaşması) riski artar.