Klinik Psikolojisi Nedir?
Psikoloji alanının alt bilim dallarından biri olan Klinik Psikoloji, psikoloji lisansını 4 yıl boyunca eksiksiz tamamlayan kişilerin yüksek lisans eğitimi almalarıyla beraber ulaşabildikleri unvandır. Bu unvana ulaşmak için psikoloji alanında alınan yüksek lisans eğitimi sonrasında uzman klinik psikolog unvanına sahip olmak mümkündür.
Klinik psikolojisi, bir bilim dalı olarak insanın duygusal ve psikolojik yönlerini inceleyen, ruh sağlığına yönelik inceleme ve araştırma yapan, fizyolojik ve sosyal davranışsal açıdan incelemeye odaklanan bir bilim dalı olarak nitelendirilir. Klinik psikolog olan kişiler, kendilerine başvuran insanların sorunlarını anlayıp tanı koyma ve tedavi süreçlerinde destek sağlayan psikologlardır. Bununla birlikte tedavi süreci boyunca kişilere hayatı boyunca sosyal çevre ile uyumlu yaşayabilme yönünde de etkileşim yaratarak destek sağlamaktadır.
Klinik Psikolog Çalışma Alanları
Klinik Psikolog olan kişiler, yukarıda yazılı olan alanların dışında kaygı bozukluğu ya da duygu durum bozukluğu olan insanların sorunlarının çözüme kavuşması gibi alanlarda da bilimsel olarak hizmet sağlarlar. Bilim alanında psikopatolojik vakalar olarak nitelendirilen bu alanlarda kişilerin sorunlarının değerlendirilmesinden gözlem ve görüşmelerin yapısı itibariyle klinik ortamında en iyi şekilde destek sağlarlar.
Klinik psikologlar aynı zamanda hem bireysel hem de grup psikoterapi uygulamaları gibi alanlarda da destek sağlayan, terapi teknikleri uygulayan kişiler olurlar. Bilimsel çalışma ve araştırmalarda görev alan klinik psikologlar, çeşitli hastanelerde ve özel kliniklerde, ruh sağlık merkezlerinde iş alanlarına sahiplerdir.
Ayrıca ana okulu, üniversite ve okul gibi eğitimlerin olduğu yerlerde öğretmen görevi üstlenerek de klinik psikolog olarak görev sağlarlar. Ayrıca danışmanlık ve rehberlik olarak birçok kurumda, rehabilitasyon merkezlerinde de birçok açıdan kişilerin sorunlarının nedenleri ve sonuçlarına bağlı sorunları tespit etme konusunda uzman kişiler olarak atanırlar.
Psikiyatristlerden ayrılan özel bir alan olarak klinik psikologlara göre psikiyatristler, 6 yıllık top eğitimi ile birlikte 4 yıllık psikiyatri uzmanlığı eğitimiyle birleşen bir eğitim alırlar. Tıp doktorları olan psikiyatristlerin en büyük üstünlüğü ise ilaç yazma ve önerme gibi yetkilere sahip olmalarıdır.
Klinik psikologlar ise psikoterapi yapabilme yetkisi olan ve 2 yıllık yüksek lisans eğitim alanında sosyal psikoloji, sağlık psikolojisi, endüstriyel ve klinik psikolojileri gibi alanlarda eğitim alarak psikoloji eğitimlerini yüksek lisans ile birlikte tamamlarlar.